اهداف و ماموریتهای موتور آمبولانس در ایران
115
انتخاب :دکتر رحمت سخنی از مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) ارومیه
dr.rahmat.sokhani@gmail.com
افزایش شهر نشینی و تغییر در خصوصیات دموگرافیک جمعیت ها منجر به میزان بیشتری از مرگ و میر بدلیل تروما یا بیماریهای قلبی شده است. ترافیک شهری مانع بزرگی در راه رسیدن آمبولانس بر بالین بیمار است. وجود آیین های خاص همچون چهارشنبه آخر سال بر شدت این مشکل می افزاید. همچنین عبور آمبولانس در بافتهای فرسوده شهری با محدودیتهای بسیاری همراه است. بسیاری از کشورها از موتور سیکلت مجهز شده به دفیبریلاتور که توسط پرسنل آموزش دیده رانده می شود استفاده می کنند. این واحد های سیار می توانند در ظرف چند دقیقه به یک بیمار قلبی دسترسی پیدا کنند. در شهرهای پر تراکم استفاده از موتورسیکلت برای رساندن تکنسین فوریتها به صحنه به میزان معنی داری زمان رسیدن بر بالین( response time )را در مقایسه با آمبولانس، کاهش داده و امکان ارایه خدمات درمانی به موقع( بویژه موارد دارای زمان طلایی همچون دیس ریتمی ها و آسپیراسیون جسم خارجی و ...)را افزایش می دهد.
در حال حاضر حجم درخواستهای اورژانس پیش بیمارستانی بیش از توان سیستم عملیاتی است. این در حالیست که 43 درصد درخواستهای غیر تصادفی در محل درمان شده اند. این گروه با انجام تریاژ تلفنی و اعزام موتورلانس قابل مدیریت می باشند.
در مطالعات انجام شده 70% مأموریت های واگذار شده به موتورلانس، آمبولانس زمینی درخواست نشده است.
قابل ذکر است در سال 93، از مجموع 000/910/1 فوریت غیرترومایی، بالغ بر 000/830 فوریت، درمان در محل شده اند (43%) و از مجموع 000/567 مأموریت تصادفی، 000/91 مورد درمان در محل شده اند (15.7%).
در طرح پایلوت موتورلانس (توسط 12دستگاه موتورلانس فعال) در کشور، نزدیک به 60% موارد فوریت ها توسط موتورآمبولانس به پایان رسیده و نیاز به اعزام آمبولانس نبوده است (درمان در محل، فوت قطعی، مأموریت کاذب)، این درحالی است که هزینه انجام فوریت توسط موتورلانس کمتر از یک سوم از هزینه آمبولانس زمینی است.
وضعیت کنونی
در حال حاضر تعداد 90 دستگاه موتور آمبولانس در سراسر کشور موجود می باشد که تنها 40 دستگاه از این تعداد فعال بوده و در چرخه عملیات بکار گرفته می شوند. در 6 ماهه اول سال 1395 تعداد ماموریت های انجام شده توسط موتور آمبولانس 26902 می باشد که 18170 مورد از آن درمان در محل بوده است که معادل 67.5 % درصد است. لذا با توجه به اهمیت جایگاه آمبولانس موتوری در امداد رسانی به مددجویان، این اداره در صدد توسعه ناوگان آمبولانس موتوری در سراسر کشور بخصوص شهر تهران می باشد.
منبع :
http://115.lums.ac.ir